Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś przychodzę do Was z przepisem na super syropek, sok z kwiatów czarnego bzu. Jest to idealny dodatek do herbaty, czy zimnej wody-super orzeźwia, świetnie smakuje, ma dużo witamin i właściwości zdrowotnych. Między innymi pomaga na przeziębienie, wzmacnia, usuwa stany zapalne itp. Gorąco polecam. Teraz bez zaczął kwitnienie, więc mamy najlepszy czas na zrobienie syropu. Jest tego wart :) Smakuje świetnie-gorąco polecam
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 44
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7520
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154938
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1071
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 524
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 44
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7520
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154938
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1071
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 524
Składniki
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pogodny, suchy dzień-najlepiej do południa. Zbieramy je delikatnie by nie strząsać najważniejszego dla nas pyłku. Polecam ścinać je nożyczkami.
Kwiaty następnie ścinamy do garnka (bez dużych zielonych części) oczywiście uprzednio dokładnie je oglądamy, czy nie ma na nich robaczków.
W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz pokrojoną na plastry-dokładnie umytą cytrynę.
Całością zalewamy kwiaty i ponownie zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na około 24h.
Następnie całość przecedzamy przez drobne sitko lub pieluchę i ponownie zagotowujemy.
Tak wygląda po przecedzeniu
Przelewamy gorący sok do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Następnie na dno garnka dajemy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki, zalewamy do połowy ich wysokości wodą i chwilkę pasteryzujemy. Dzięki temu taki sok może stać bardzo długo :)
I gotowe :)