Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie ciasto bez długiego przygotowywania. Potrzebujesz do niej wyłącznie podstawowych składników.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10096
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2719
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1846
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 707
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3943
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10096
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2719
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1846
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 707
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3943
Składniki
Jabłka umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier biały. Wsyp też proszek do pieczenia i wmieszaj. Podziel sypkie składniki na dwie części.
Teraz przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Boki warto posmarować delikatnie masłem.
Wykładaj szarlotkę partiami: najpierw pierwsza część suchych składników, potem starte jabłka posypane łyżeczką cynamonu, na koniec druga część drugich składników. Teraz weź mocno schłodzoną kostkę masła i zetrzyj nad ciastem, równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Cejslusza i piecz szarlotkę sypaną przez około godzinę. Jeśli pod koniec ciasto będzie się przypiekać z zewnątrz, przykryj folią.