Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny, następnie wymieszać składniki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu otrzymamy idealnie puszyste, miękkie ciasto drożdżowe z owocami. Sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Można zabrać je również na piknik lub do pracy na drugie śniadanie.
blaszka 26x30 cm
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 598
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 49
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 358
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 598
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 49
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 358
Składniki
Mleko podgrzewamy przez chwilę w garnku lub w mikrofali, tak aby nabrało letniej temperatury.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy przy użyciu widelca.
Do dużej miski wrzucamy kolejno: - rozkruszone drożdże, - cukier, - roztrzepane jajka, - olej, - lekko ciepłe mleko, - przesianą mąkę, - szczyptę soli. Pamiętamy o zachowaniu tej kolejności!
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odkrywamy ściereczkę, mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Prostokątną blachę o wymiarach 26x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przelewamy do formy. Na górze układamy umyte truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 34-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.