Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na wytrawna tartę z warzywami, boczkiem i serem gorgonzola! Ten przysmak powinni spróbować wszyscy smakosze wytrawnych tart. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
• Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę • W między czasie przygotowujemy farsz: • Brokuły gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i obcinamy ogonki, dodajemy do dużej misy • Cebule i pora kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy ser gorgonzola oraz dwie łyżki śmietany całość mieszamy i przelewam do misy z brokułami • Następnie podsmażamy boczek pokrojony w drobna kostkę, odcedzamy nadmiar tłuszczu a boczek dodajmy do pozostałych składników
• Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gotową zostawiamy do posypania tarty • Wszystkie składniki w misie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem • Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy farsz, czerwoną paprykę i kawałki żółtego sera na wierzchu • Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach