Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe ogórki małosolne, które zrobicie bez zalewy i bez słoików. Wystarczą wam torebka foliowa i przyprawy. Prościej już się nie da! Ogórki przygotowane w ten sposób są gotowe do jedzenia już po około 2-3 dniach. Po tym czasie należy przechowywać je w lodówce, żeby zachowały świeżość i smak.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki z dwóch stron i przekładamy do foliowej torebki (może być torebka strunowa). Do ogórków dodajemy sól, gałązki kopru, pokruszone liści laurowe, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, ziarenka gorczycy, pokrojone w kostkę ząbki czosnku oraz pokrojony korzeń chrzanu. Torebkę szczelnie zamykamy.
Potrząsamy torebką, tak aby przyprawy dokładnie pokryły ogórki. Worek z ogórkami wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Następnie wystawiamy ogórki do ciepłego miejsca na około 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wydłużyć ich świeżość - torbę z ogórkami wstawcie do lodówki.