Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś pysznym i słodkim ale nie masz czasu na długie "pichcenie" a do cukierni daleko. Moja propozycja na taką okazję to tort bezowy z masą z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem kawy. Co prawda blaty bezowe są kupne /czasem można pójść na łatwiznę:)/ ale masa własnoręcznie przygotowana czyli szybko, smacznie i domowo:)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 893
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 192
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9301
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 893
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 192
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9301
Składniki
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa. Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy. Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną. Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".