Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykany wielu osobom przypominają dzieciństwo i babcine wypieki. Choć niektórym może przeszkadzać zapach amerykanów, to po upieczeniu już go w ogóle nie czuć. A grzechem jest nie skosztować tych mięciutkich i pulchnych ciastek, pokrytych słodko-kwaśnym lukrem. Wystarczy jedynie kilka składników i kwadrans pieczenia. Koniecznie spróbuj!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 66
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 494
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 66
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 494
Składniki
Masło roztop i ostudź. Mleko zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę z cukrem i amoniakiem. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlej tłuszcz i ponownie zmiksuj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj po 2 łyżki na jedno ciastko. Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz amerykany przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Przygotuj lukier. W miseczki wsyp cukier puder. Zalej wodą i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Lukier nakładaj pędzlem silikonowym na płaską stronę ciasteczek.