Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 786
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7020
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8635
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 301
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 786
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7020
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8635
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 301
Składniki
Przygotować duży słoik, gazę i gumkę-recepturkę lub sznurek/wstążeczkę do zawiązania gazy.
Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm (nie jest wymagana precyzja, może być również kostka lub paski, jeśli ktoś woli :))
Dodać czosnek - w zależności od wielkości słoja, ja na 1,5 l słoik użyłam 2 duże ząbki, które przecięłam na pół, opcjonalnie można dodać gałązkę koperku. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, by wszystkie buraki były przykryte (można lekko posolić, ja tego nie robię).
Przyłożyć gazę, zamocować ją za pomocą gumki-recepturki (sznureczka itp.). Odstawić na 3-7 dni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu (dokładnie tak jak ogórki małosolne). Po kilku dniach spróbować, jeśli jest smaczny to odcedzić zakwas od buraków i użyć do zupy lub wypić, jeśli gorzki - wylać, bo nie wyszedł.