Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 38
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 43
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 50
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 28
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 38
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 43
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 50
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 28
Składniki
Przygotować duży słoik, gazę i gumkę-recepturkę lub sznurek/wstążeczkę do zawiązania gazy.
Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm (nie jest wymagana precyzja, może być również kostka lub paski, jeśli ktoś woli :))
Dodać czosnek - w zależności od wielkości słoja, ja na 1,5 l słoik użyłam 2 duże ząbki, które przecięłam na pół, opcjonalnie można dodać gałązkę koperku. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, by wszystkie buraki były przykryte (można lekko posolić, ja tego nie robię).
Przyłożyć gazę, zamocować ją za pomocą gumki-recepturki (sznureczka itp.). Odstawić na 3-7 dni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu (dokładnie tak jak ogórki małosolne). Po kilku dniach spróbować, jeśli jest smaczny to odcedzić zakwas od buraków i użyć do zupy lub wypić, jeśli gorzki - wylać, bo nie wyszedł.