Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3254
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 88
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 153
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3254
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 88
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 153
Składniki
Przygotować duży słoik, gazę i gumkę-recepturkę lub sznurek/wstążeczkę do zawiązania gazy.
Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm (nie jest wymagana precyzja, może być również kostka lub paski, jeśli ktoś woli :))
Dodać czosnek - w zależności od wielkości słoja, ja na 1,5 l słoik użyłam 2 duże ząbki, które przecięłam na pół, opcjonalnie można dodać gałązkę koperku. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, by wszystkie buraki były przykryte (można lekko posolić, ja tego nie robię).
Przyłożyć gazę, zamocować ją za pomocą gumki-recepturki (sznureczka itp.). Odstawić na 3-7 dni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu (dokładnie tak jak ogórki małosolne). Po kilku dniach spróbować, jeśli jest smaczny to odcedzić zakwas od buraków i użyć do zupy lub wypić, jeśli gorzki - wylać, bo nie wyszedł.