Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic smaczniejszego niż domowy wytopiony smalec ze smakowymi dodatkami. Proponuje moja ulubiona wersję.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Wytapiałam własny smalec z sadła. Z sadła wytapia się błyskawicznie, jest bezzapachowy, wiec w domu niczego nie czuć. Ze słoniny wytapia się dłużej, czuć w mieszkaniu ale pozostają apetyczne skwarki. Smalec z sadła przecedziłam. Dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko, cebule i czosnek. Dodałam przyprawy. Na małym ogniu smażyłam, aż wszystko się zrumieniło. Przelałam wrzące do słoików i zakręciłam, to na dłuższe spożycie można przechowywać w piwnicy. Na bieżące spożycie wlałam do saganka i trzymam w lodówce. Smacznego :)