Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sposób na wykorzystanie białek – kokosanki, do których potrzeba zaledwie kilku składników. Oczywiście, ciasteczka są mocno kokosowe w smaku; ich chrupiący wierzch, kryje miękkie, kremowe wnętrze. Przepis można łatwo dostosować w zależności od tego, ile białek musisz zużyć, a z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kokosa!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2365
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1493
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3646
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1378
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2365
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1493
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3646
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1378
Składniki
6 dużych białek przelej do miski. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej piany. Ubijanie zacznij od niskich obrotów i zwiększ je w miarę powiększania się piany. Uważaj, żeby nie przebić białek.
Kiedy białka są puszyste, ale nie sztywne, zacznij dodawać do nich cukier. ¾ szklanki drobnego białego cukru dodaj w kilku partiach, za każdym razem łącząc go całkowicie z pianą.
Po dodaniu całego cukru wmiksuj w pianę odrobinę ekstraktu migdałowego.
450 g wiórków kokosowych dodaj w dwóch lub trzech partiach i delikatnie połącz z białkami za pomocą sylikonowej szpatułki. Gotowa masa kokosowa powinna być gęsta, wręcz plastyczna, na tyle, że można kształtować ciasteczka dłońmi. Będzie również dosyć klejąca.
Kokosanki ukształtuj za pomocą łyżki stołowej, dłońmi lub łyżką do lodów. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach.
Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra-dół, przez około 15 – 20 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na blaszce. Świeżo po pieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego warto dać im chwilę na zestalenie.
Smacznego!