Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. Duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem to połączenie, które gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu. Zobaczcie, jak przyrządzić królika w zaciszu własnej kuchni.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117905
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8312
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3091
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2032
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1498
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117905
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8312
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3091
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2032
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1498
Składniki
Łopatkę z królika myjemy i osuszamy. Skórkę z cytryny sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Nacieramy mięso sokiem i startą cytrynową skórką, dodajemy sól oraz pieprz. Królika marynujemy przez około 5 godzin. Miskę umieszczamy w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.
Po 5 godzinach wyciągamy mięso, obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię przekładamy masło i olej. Następnie, kiedy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, przekładamy mięso. Dodajemy rozmaryn, czosnek oraz plasterki cytryny. Królika smażymy równomiernie z każdej strony. W razie konieczności podlewamy go wodą. Po 5 minutach powinien być gotowy do jedzenia.