Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa jest najczęściej wykorzystywana w sałatkach i zupach. Zaskoczy cię fakt, jak pyszna może być w otoczeniu innych, duszonych warzyw. Duszona kalarepa staje się słodkawa, delikatna, ale jednocześnie lekko chrupiąca. Wspaniale łączy się z marchewką i cebulą. Koniecznie w towarzystwie dużej porcji zieleniny. Jeśli lubisz eksperymentować z letnimi warzywami, dodaj do mieszanki paprykę, fasolkę szparagową, cukinię lub pieczarki. Dobrze, gdyby wszystkie warzywa po pokrojeniu miały podobny kształt. Duszone warzywa do obiadu dobrze zakomponują się z ziemniakami z wody, klopsikami mięsnymi lub pieczoną rybą.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1159
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 95
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 120
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 128
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1159
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 95
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 120
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 128
Składniki
Kupując kalarepkę, wybierz mniejsze, młodsze warzywa, a będą słodsze i chrupiące. Większe kalarepy mogą być włókniste i zbyt twarde. Obierz kalarepki i marchewki i pokrój je w słupki – w takiej formie będą wyglądały bardziej apetycznie. Obraną cebulę poszatkuj w piórka lub półplasterki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Nie trzymaj warzyw na ogniu dłużej niż 10 minut, ponieważ łatwo je rozgotować, a zbyt miękkie rozpadną się podczas mieszania.
Drobno posiekaj natkę pietruszki i na minutę przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę, dodaj natkę i dopraw danie solą i pieprzem. Wymieszaj, ponownie przykryj i wyłącz ogień. Odstaw duszone warzywa na kilka minut przed podaniem.