Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódzka zalewajka to tradycyjna zupa, bardzo podobna do klasycznego żurku. W zależności od województwa, może się delikatnie różnić dodatkami. Podstawa jednak jest taka sama, ziemniaki oraz żur na bazie zakwasu chlebowego.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3651
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3651
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, opłucz, pokrój w średnią wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w garnku i zalej 2 litrami wody. Zagotuj.
Grzyby namocz na 10 minut w wodzie. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę, boczek i grzyby, a następnie dodaj je do garnka z gotującymi się warzywami. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 20 minutach, kiedy warzywa zmiękną, wlej zakwas.
Obierz ząbek czosnku, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw majerankiem i natką pietruszki suszoną. Zapraw śmietanę z odrobiną zupy, a następnie przełóż całość do garnka. Gotuj jeszcze przez 10 minut.