Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną zapiekankę batatową z nutką słodyczy i wyraźnym akcentem ziół prowansalskich. Smaku całości dodają pieczone pomidory i świeże listki bazylii.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118436
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8522
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3141
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2292
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1610
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118436
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8522
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3141
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2292
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1610
Składniki
Obrane bataty oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 jajka, 2 ząbki czosnku i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych składników dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), zioła prowansalskie, olej rzepakowy, pieprz cayenne, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą do smaku.
Gotowy farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę*. * Gdy wierzch zapiekanki zacznie się nam przypiekać, przykryjmy naczynie folią aluminiową.
Po tym czasie na wierzch zapiekanki układamy plasterki pomidora, które posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy pomidorki na termoobiegu przez około 10 - 15 minut. * Zapiekankę kroimy po jej lekkim stężeniu. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego! :)