Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną zapiekankę batatową z nutką słodyczy i wyraźnym akcentem ziół prowansalskich. Smaku całości dodają pieczone pomidory i świeże listki bazylii.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 274
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14499
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1701
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16673
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 274
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14499
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1701
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16673
Składniki
Obrane bataty oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 jajka, 2 ząbki czosnku i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych składników dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), zioła prowansalskie, olej rzepakowy, pieprz cayenne, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą do smaku.
Gotowy farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę*. * Gdy wierzch zapiekanki zacznie się nam przypiekać, przykryjmy naczynie folią aluminiową.
Po tym czasie na wierzch zapiekanki układamy plasterki pomidora, które posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy pomidorki na termoobiegu przez około 10 - 15 minut. * Zapiekankę kroimy po jej lekkim stężeniu. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego! :)