Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to idealny pomysł na obiad jeśli nie macie czasu na długie gotowanie ;) Z powodzeniem możecie przygotować ją jako posiłek na dwa dni lub wykorzystać np. ziemniaki, które zostały z obiadu ;) Świetnie smakuje po odgrzaniu, kiedy smaki fajnie się przegryzą :) Będzie pysznie i do syta ;) Idealne jesienno-zimowe danie...
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93982
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1889
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5690
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93982
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1889
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5690
Składniki
Ziemniaki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i pokroić na plasterki. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, aż pieczarki nabiorą złocistego koloru. Dodać mięso mielone, koncentrat, zioła, paprykę, sól i pieprz. Przesmażyć kilka minut.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zestawić rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków polać beszamelem, posypać startym serem, ułożyć warstwę mięsa z pieczarkami i ponownie plastry ziemniaków. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ziemniaków polać beszamelem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu.