Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej rozgrzewające danie z pomidorami, czerwoną fasolą i ostrą papryką. Do garnka trafić może także wiele innych składników – różne gatunki mięs (choć zdarzają się i jarskie warianty), rozmaite warzywa, a nawet sery. Poniżej znajdziesz przepis na zupę meksykańską na bazie mięsa drobiowego. By potrawa zaspokoiła apetyt na dwudaniowy obiad, można wzbogacić ją o „makaron” z tortilli.
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 96
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4773
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 96
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4773
Składniki
Przygotuj wszystkie składniki. Przygotuj gorący bulion. Umyj piersi z kurczaka, pokrój na niewielkie kawałki i lekko posól. Odcedź kukurydzę i fasolę z zalewy i przepłucz wodą. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj do niej kawałki kurczaka i smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj czosnek.
Do składników na patelni dodaj fasolę i kukurydzę. Zalej połową bulionu i duś jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni przełóż do garnka i wymieszaj z resztą bulionu i przecierem pomidorowym. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Podawaj z pokrojoną na wstążki tortillą i natką pietruszki.