Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z mielonego mięsa to danie, które znaleźć można w większości kuchni świata. W Hiszpanii nazywają się albóndigas. Najczęściej serwowane są en salsa de tomate, czyli w sosie pomidorowym. Po lekkiej modyfikacji tego dania do wariantu jednogarnkowego (bez dodatków w postaci tortilli czy frytek), możemy uzyskać rozgrzewającą, pikantną zupę z klopsikami, która z powodzeniem nadaje się na danie główne.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 992
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4615
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1258
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 992
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4615
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1258
Składniki
Przygotuj składniki na klopsiki. Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, bułkę namocz w mleku. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz mąki i oleju) umieść w misce i połącz, zagniatając je rękoma. Uformuj z mięsnej masy niewielkie kulki, obtocz w mące i podsmaż na oleju.
Przygotuj składniki na zupę. Ziemniaki i marchew pokrój na nieduże kawałki i wstępnie podgotuj na parze. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na dużej patelni na oleju wraz przygotowanymi ziemniakami i marchewką.
Do patelni dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Podduś wszystkie składniki na wolnym ogniu. Kiedy zupa nieco zgęstnieje, dolej wino.
Po kilku minutach do dania dołóż klopsiki. Całość gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.