Dania jednogarnkowe

Wielu Polaków czynnie angażuje się w pomoc uchodźcom wojennym z Ukrainy. Wśród nich są też znane osobistości, w tym Katarzyna Bosacka. Dziennikarka radzi innym, w jaki sposób można efektywnie wspierać Ukrainę.

Fot. Jerzy Dudek/DDTVN/East News

 

Dziennikarka Katarzyna Bosacka to znana propagatorka zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety. Wielu Polaków śledzi jej program „Eko Bosacka" oraz profil społecznościowy „Wiem, co jem". W ostatnich dniach, prowadząca, wiele uwagi poświęca wsparciu dla Ukrainy w trudnej sytuacji wojennej.

Katarzyna Bosacka informuje o różnych formach pomocy, jaką każdy z nas może oferować przybyłym do Polski uchodźcom. Przyjęła również do domu rodziny z dziećmi i zapewniła im opiekę oraz wyżywienie.

 

 

Ten ogromny gest solidarności to niejedyne działania dziennikarki. W ostatnich komunikatach, skierowanych do swojej społeczności, radzi, w jaki sposób przygotować paczkę żywnościową dla potrzebujących. Uczula, że jedzenie powinno mieć jak najdłuższą datę przydatności do spożycia i znajdować się w odpowiednim opakowaniu (ułatwiającym transport). Poleca przede wszystkim artykuły spożywcze zabezpieczane próżniowo. Wspomina, że tradycyjnie pakowane jedzenie po prostu szybciej się psuje.

 

 

Katarzyna Bosacka wskazuje również, co należy zapakować do paczek, oprócz żywności. Wymienia artykuły medyczne, ciepłe ubrania czy środki kosmetyczne. Podkreśla też, że na granicy znajduje się wiele dzieci, więc warto i o nich pamiętać. Powołuje się rzetelnie na listę opracowaną przez fundację pomocową:

 

 

Pamiętaj, że jeśli ty również chcesz pomóc uchodźcom z Ukrainy, możesz to zrobić na wiele różnych sposobów. Ważne jednak, abyś wspierał sprawdzone i potwierdzone instytucje. Uważaj na fałszywe zbiórki i oszustów.

Przed dostarczeniem paczki żywnościowej lub przyjęciem rodziny, skontaktuj się z organizacjami pomocowymi lub punktami recepcyjnymi, żeby uzyskać najbardziej aktualne i oficjalne informacje.

 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 73

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1527

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8836

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8