Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Jagoda

Ciasto
250 ml wody
50 g masła
2 łyżki brązowego cukru
1 szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki kardamonu
3 jajka

Sos czekoladowo-kawowy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki śmietany 30%

Sos z białej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
1/3 szklanki śmietany 30%

Podanie
cukier puder do posypania churros

Ciasto
W garnku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę i kardamon. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zacznie odchodzić od brzegów. Wystudzić. Zmiksować z jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wycisnąć z rękawa na rozgrzany do temperatury około 175°C tłuszcz (każdy pasek powinien mieć około 10 cm długości). Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

Sos czekoladowo-kawowy
Czekoladę z kawą rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i zagotować.

Sos z białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i zagotować.

Podanie
Churros obsypać cukrem pudrem. Podawać z przygotowanymi sosami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

Odsłon: 38429

15 min
56
30 min
8
15 min
5
Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

Odsłon: 1522

>60 min
7