Do góry

Desery Przepis na:

+18

+18

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 855

Dodano:

Odsłon: 10219

Ciasto dozwolone od lat 18. Mocno %%.

Składniki

  • Ciasto: 7 jajek
  • Szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem
  • Śmietana
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto;
    7 jajek
    Szklanka cukru pudru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 – 3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Białka z cukrem ubić na sztywno. Następnie, dobrze ubijając, dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać na formę 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku; 160* około 20 – 25 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.

  2. Masa;
    1 ½ szklanki mleka 2%
    Cukier waniliowy
    5 żółtek
    Szklanka cukru (zwykłego)
    Budyń waniliowy lub śmietankowy (w proszku (na ½ l mleka))
    250g margaryny Kasia
    3 łyżki kakao
    Łyżka kawy rozpuszczalnej (nescafe)
    2 kieliszki spirytusu

    Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając zagotować. ( gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 8 – 10 minut, aż uzyska maksymalną gęstość). Margarynę utrzeć z dobrze ostudzonym kremem, a następnie dodać kakao, kawę rozpuszczalna oraz alkohol.

  3. Dodatkowo;
    Wiśnie z kompotu (pojemność ; słoik litrowy)
    300ml wiśniówki „Lubelska”
    2 kieliszki spirytusu
    3 łyżeczki żelatyny
    ½ szklanki wody
    2 opakowania bitej śmietany o smaku waniliowym dr.oetker
    400 ml zimnego mleka
    6 kostek mlecznej czekolady
    Kolorowa posypka

    Dzień wcześniej odcedzić wiśnie z kompotu i zalać 250ml wiśniówki. Wstawić do lodówki na całą noc. Kompot z wiśni zachować. Odcedzić wiśnie z alkoholu. Alkoholem który pozostał nam z wiśni nasączamy blaty ciasta. Zaczynamy od dolnej warstwy. Nasączamy tyle ile przyjmie ciasto (ma być dobrze nasączone). Na nasączony blat wykładamy masę. Na masę wykładamy wiśnie lekko wgniatając je w krem (powinny pokryć 90% ciasta). Ciasto wstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy pozostały kompot z wiśni, gotujemy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego 50 ml wiśniówki oraz 2 kieliszki spirytusu (można troszkę dosłodzić) pozostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy tężejącą galaretkę, równo rozprowadzamy po całym cieście. Następnie, przykrywamy drugim blatem, nasączamy pozostałym alkoholem z wiśni. Mleko ubijamy z bitą śmietaną. Dobrze ubitą śmietanę przekładamy na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą oraz kolorową posypką. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń