Do góry

Przetwory Przepis na:

2 w 1 - Buraczki i koncentrat buraczany

2 w 1 - Buraczki i koncentrat buraczany

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4025

Dodano: 01.07.2013

Odsłon: 9327

Choć jeszcze czas na tego typu przetwory to nawet się nie obejrzymy a nadejdzie pora. Takie buraczki robię od kilku lat pyszne słodko- kwaśne w smaku. Powstały sok wykorzystuję do barszczyku

Składniki

  • 3 - 3.5 kg.. buraczków
  • 3 duże cebule
  • Zalewa:
  • 1.5 szkl. cukru
  • 3 szkl. wody
  • 1.5 szkl. octu
  • 1.5 łyżki soli
  • 7 liści laurowych
  • 7 ziaren pieprzu czarnego / może być mielony
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować i obrać.
    Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w kostkę, dodać liscie laurowe, pieprz i i pozostałe składniki na zalewę...
    Buraczki zalane zalewą pozostawić na 12godz. od czasu do czasu przemieszać (zawsze robię to pod wieczór a na drugi dzień pozostaje mi wkładanie do słoiczków)

  2. Buraczki nakładać porcjami na durszlak i odcisnąć nadmiar koncentratu buraczanego.

    Włożyć do słoiczków a sok przelać do butelek od "kubusia"

    Pasteryzować 20-30min.

    Na zimę jak znalazł wystarczy otworzyć słoiczek i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 04 września 2014 czyli w słoiku są czyste buraczki bez soku? bardzo ciekawy przepis Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolwicz 19 października 2013 Chciałabym zapytać czy ten sok w butelkach długo postoi? Czy jego też trzeba pasteryzować? Ogólnie przepis wydaje mi się bardzo ciekawy i też właśnie teraz chciałabym go wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monikx 27 sierpnia 2013 Też tak robię i potwierdzam buraczki są REWELACYJNE Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń