Do góry

Desery Przepis na:

3 bit

3 bit

Autor: megi6543

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 60

Dodano: 15.04.2012

Odsłon: 33984

Niezwykle szybkie ciasto które naprawdę smakuje jak słynny batonik . Polecam!

Składniki

  • 8 opakowań herbatników (zwykłe tzw. szkolne)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru (można mniej bo ciasto jest dość słodkie)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki kawy cappuccino np.orzechowej
  • czekolada do starowania i posypania wierzchu ciasta (gorzka lub mleczna w zależności od gustu)
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3 bit - sposób wykonania:

    Mleko gotujemy 2,5 godziny, pilnując aby puszka była ciągle przykryta wodą. Tą czynność najlepiej zrobić wcześniej.

    Następnie gotujemy budyń. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwilkę z ognia i dodajemy cienkim strumieniem rozmieszane budynie, intensywnie mieszamy, wstawiamy jeszcze na ogień i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy,
    Margarynę rozcieramy, dodajemy do niej po łyżce budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania.
    Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, gdy będzie sztywna dodajemy kawę cappuccino, chwilkę mieszamy.
    Na blaszce (prostokątna, standardowa) układamy herbatnik, na nie smarujemy karmel z mleka skondensowanego, na to herbatniki, na herbatniki masę budyniową, ponownie herbatniki a na koniec bitą śmietanę.
    Ciasto musi kilka godzin postać zanim zostanie pokrojone i zjedzone.
    Pycha

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kicia987 15 kwietnia 2012 Ciasto jest przepyszne, robiłam na święta i zniknęło jako pierwsze. Mala rada żeby karmel wylewać na herbatniki lekko ciepły, gdyż lepiej się rozprowadzi i zmiękczy trochę herbatniki. Polecam na prawdę pycha!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń