Do góry

Desery Przepis na:

a la pączki z piekarnika...

a la pączki z piekarnika...

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1581

Dodano:

Odsłon: 4350

Alternatywa dla pączków pieczonych w dużej ilości tłuszczu

Składniki

  • Pączki: 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła ,1 jajko
  • 1 szklanka mleka, sól
  • 20g drożdży świeżych (niecała 1/4 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru - ja użyłam pudru
  • Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym:
  • 1 dżem truskawkowy - średniej wielkości
  • 100ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru pudru
  • Pączki z winogronami i lukrem: gałązka winogron (mała)
  • woda, 1 łyżka cukru, 3 łyżki pudru
  • cukier "kryształ" do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pączki - robimy zaczyn: 1/3 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, odrobinę soli i drożdże - mieszamy dokładnie, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Masło topimy, ma przestygnąć. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleko (zimne), jajko, cukier i masło - wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei - dodajemy jeszcze mąki. Ciasto wałkujemy - ma być średniej grubości - i wykrawamy koła. "Koła" układamy na blasze i dajemy im jeszcze trochę urosnąć. Po około 15 minutach wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut - pieczemy w temperaturze 180stopni. Gdy ostygną, przecinamy je jak na kanapki :)

  2. Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym * Mleko kokosowe miksujemy z pudrem - wychodzi taka kokosowa bita śmietana Pączki otwieramy, smarujemy dżemem - 1 łyżeczka na 1 pączek - zamykamy i smarujemy mlekiem kokosowym.

  3. Pączki z winogronami i lukrem:Winogrona przecinamy na połówki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i dodajemy 1 łyżkę cukru - gotujemy aż winogrona zmiękną.Winogrona odcedzamy, do pozostałej wody w rondlu dodajemy puder i mieszamy - ma powstać lukier.Pączki otwieramy, wkładamy winogrona, zamykamy, polewamy lukrem, i posypujemy zwykłym cukrem.

  4. * dżem można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, gotując je jak winogrona na wodzie i z cukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 06 lutego 2013 W planie i tak miałam pączki, a że piekarnik hulał już z bułeczkami i biszkoptem, postanowiłam go wykorzystać :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lutego 2013 Wspaniałe te Twoje pączki, troszkę pracochłonne, ale myślę, że warto je zrobić.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń