Do góry

Dania główne Przepis na:

A'la schabowy z selera

A'la schabowy z selera

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 9151

Dodano:

Odsłon: 5220

Kotlety z selera to znakomity pomysł na wegetariańską wersję kotleta schabowego. Dzięki przyprawie i majonezowi ma cudowny smak.

Składniki

  • 1 duży seler
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • przyprawa Tandoori Masala 1 łyżeczka
  • sól morska, pieprz cytrynowy
  • mąka pszenna 1-2 łyżki
  • płatki kukurydziane do panierowania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Seler obieramy, kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra. Pokrojony seler gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie z odrobiną czosnku granulowanego.
    Seler powinien być dość miękki ale nie rozpadający się.
    Potem seler wyjmujemy i lekko studzimy.
    Jajko rozkłócamy widelcem, dodajemy majonez, sól, pieprz i roztrzepujemy.
    W płaskiej misce mieszamy mąkę z przyprawą i odrobiną czosnku. Wystudzone plastry selera obtaczamy w mące, potem w jajku i na koniec obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
    Krótko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń