Do góry

Śniadania Przepis na:

A to świnka ... drożdżowa

A to świnka ... drożdżowa

Autor: kamila19851

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 491

Dodano: 08.10.2012

Odsłon: 4533

Pyszne, puszyste ciasto. A do tego atrakcyjny kształt świnek.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

  2. Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.

  3. Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.

  4. Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

  5. Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.

  6. Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 12 listopada 2012 Rewelacja. Świnek jeszcze nie robiłam. Wreszcie kiedyś musi być ten pierwszy raz;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 23 października 2012 takie świnki widziałam ostatnio w Przyślij Przepis,świetne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 października 2012 Rozbrajający świntuszek:) Muszę wypróbować,pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewoola 08 października 2012 Dokładnie cztery dni temu zrobiłam takie same bułki, z tym że ja dodałam farsz z pieczarek, a oczy były wykonane z ziela angielskiego. Świnki były podane do barszczu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 08 października 2012 Super - zobacz moje świnki na moim profilu -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 08 października 2012 Świetny pomysł.Super dla dzieci niejadków.Taką bułeczkę świnkę chętnie zjedzą.Muszę spróbować.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 08 października 2012 Piękna świnka, wygląda sympatycznie i jak taką zjeść? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń