Do góry

Desery Przepis na:

Adwokatowe ciasto na zimno

Adwokatowe ciasto na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 56582

"torcik" jest prosty, bardzo smaczny, alkoholowy i bardzo dobrze się prezentuje

Składniki

  • na biszkopt:
  • jajka, 3
  • wody, 3 łyżki
  • mąki, 70g
  • cukru, 90g
  • kakao, 20g
  • proszku do pieczenia, 1 łyżeczka
  • na masę adwokatowo-śmietanową
  • miękkiego masła, 100g
  • cukru pudru, 100g
  • adwokatu, 350g
  • żelatyny, 9 płatków lub 4,5 łyżeczki
  • śmietany kremówki (30%), 500 ml
  • Na polewę:
  • adwokatuu, 150 ml
  • żelatynyy, 3 płatki lub 1,5 łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • rurek oblanych do połowy czekoladą, 2 opakowania
  • gorzka czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić i nie przejmować się, że biszkopt jest niski.

  2. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do góry, raz do dołu.

  3. Masa adwokatowo-śmietanowa: Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę i dodać 350ml adwokatu.

  4. Żelatynę w płatkach namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie odcisnąć i rozpuścić w dużej misce w małej ilości gorącej wody. Żelatynę w proszku wsypać do małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować).

  5. Ubić szybko śmietanę na sztywno. Do żelatyny wlać masę adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na 10-15 minut do lodówki, po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na biszkopt, ewentualnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 3h.

  6. Polewa: Rozpuścić j/w żelatynę, wymieszać z pozostałym adwokatem. Mieszankę wstawić na kilka minut do lodówki, po czym delikatnie przemieszać i wylać na wierzch ciasta (a właściwie na masę adwokatowo-śmietanową). Wstawić do lodówki na kolejne 2h.

  7. Ewentualnie w tym czasie można zrobić na papierze do pieczenia wzorki czekoladą (u mnie dodatkowo z cukrowymi perełkami), wstawić do zamrażarki lub lodówki, a następnie delikatnie przełożyć na wierzch ciasta. Polecam przygotować więcej wzorków, niż planujecie ułożyć na cieście. Tak na wszelki wypadek ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia-p 06 lutego 2017 Wygląda apetycznie. Na pewno spróbuję zrobić :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marzena1979 13 września 2016 Na pewno spróbuję tego ciasta wygląda super:-)

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adrijah 03 stycznia 2013 eka88 super :) mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)
a tak na marginesie - więcej zdjęć (z różnymi ozdobami) znajdziecie na red and pale

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eka88 03 stycznia 2013 Ciasto właśnie jest w lodówce :) nie mogę się doczekać aż minie czas chłodzenia

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 27 grudnia 2012 Wygląda wspaniale i podejrzewam, że również wspaniale smakuje. Jak tu wytrwać w czasie chłodzenia bez podjadania?:) Do ulubionych i 5!

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakowisko 14 grudnia 2012 Ja też zrobię, uwielbiam adwokat, dodaje do ulubionych 5;-)

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 14 grudnia 2012 Wygląda cudnie,zrobię na urodziny w następnym tygodniu:)

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 14 grudnia 2012 Super przepis:)Już mi ślinka cieknie;p Wypróbuję na Nowy Rok:)

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 grudnia 2012 Prezentuje się przepysznie i zachęca do zrobienia.5.

32 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń