Do góry

Desery Przepis na:

Agrestowiec na oleju

Agrestowiec na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Agrestowiec na oleju"

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 250 ml oleju
  • 125 ml gazowanej lemoniady
  • 40 dag agrestu
  • tłuszcz i kasza manna (ew. tarta bułka) do tortownicy
  • cukier puder wymieszany z wanilią do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Agrest oczyść, opłucz, rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż owoce dobrze wyschną. W tym czasie mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miseczki. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą jasnokremową masę.

  2. Następnie porcjami dolej olej oraz lemoniadę. Dosyp mąkę z proszkiem. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem.

  3. Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz kaszą manną (ew. tartą bułką). Na spodzie rozsyp agrest. Nałóż przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 40 minut.

  4. Gotowe ciasto studź ok. 10 minut w tortownicy. Potem ostrożnie zdejmij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem agrestowiec posyp cukrem pudrem z wanilią albo oblej białą polewą czekoladową.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń