Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Agrestowy tort z pianką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Masło ubij z cukrem na pianę. Wmiksuj żółtka jedno po drugim. Potem dodaj mleko i mą- kę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj w wysmarowanej i wysypanej tortownicy (średnica 26 cm). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut.
Z białek i soli ubij sztywną pianę. Wmiksuj cukier i za pomocą worka cukierniczego z końcówką z gwiazdką wyciśnij na podpieczone ciasto. Dopiekaj jeszcze 12 minut. Wystudź.
Proszek budyniowy zmiksuj z małą ilością soku. Resztę soku posól i zagotuj. Przez 5 minut podgotuj agrest. Następnie dodaj zalewę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje.
Ciasto z bezą rozkrój poziomo na dwie części. Dolny płat włóż z powrotem do czystej formy i wyłóż na to krem agrestowy. Wstaw do lodówki do stężenia na 2 godziny.
Po wyjęciu przykryj płatem ciasta z bezą, odwracając go tak, aby beza leżała na warstwie agrestowej. Na wierzchu tortu wyciśnij dekoracyjnie bitą śmietanę przygotowaną ze śmietany kremówki, cukru wanilinowego oraz usztywniacza.
Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 367 kcalŹródło: Na żywo