Do góry

Zupy Przepis na:

Aksamitny krem z pieczonego kalafiora z serem Grana Padano

Aksamitny krem z pieczonego kalafiora z serem Grana Padano

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1925

Dodano:

Odsłon: 750

Kalafior to jedno z tych warzyw, które należy do pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Jego wnętrze kryje witaminy i mikroelementy wspomagające także układ pokarmowy. Podobnie jak brokuł jest niskokaloryczny, przez co śmiało można jeść dowolne ilości, będąc na diecie. Najczęściej na stołach króluje jako dodatek okraszony masłem i bułką tartą lub jako składnik zup wielowarzywnych. Ja dzisiaj postawiłam go w roli głównej, upiekłam na złoto i przyrządziłam aksamitny krem. Żeby wydobyć jego walory smakowe, połączyłam z utartym serem Grana Padano. Co z tego połączenia wyszło, oceńcie sami.

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1/3 pora (kawałek około dziesięciocentymetrowy)
  • 700 - 900 ml bulionu warzywnego (w zależności od gęstości, jaką chcecie osiągnąć)
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera Grana Padano
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • różowa sól himalajska, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior opłukać, podzielić na różyczki (bez łodyg), wrzucić do miski i skropić oliwą. Kilka różyczek odłożyć do dekoracji (krótko przesmażyć na oliwie, by były złote). Pietruszkę i ziemniaka obrać, pokroić na duże kawałki i także skropić oliwą.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać warzywa i piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż się zarumienią (około dwudziestu minut).

  2. Po tym czasie wrzucić je do garnka, zalać bulionem, wkroić grube plasterki pora i gotować około kwadransa, aż warzywa zmiękną.
    Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem, doprawić solą himalajską, gałką muszkatołową (w ilości, jaka Wam odpowiada) i pieprzem.
    Jeśli krem będzie za gęsty, dodajcie odrobinę bulionu lub wody, krótko zagotujcie i ściągnijcie z ognia.
    Na drobnych oczkach zetrzeć ser i wrzucić do garnka, wymieszać, by się rozpuścił.

  3. Serwować udekorowany różyczkami kalafiora i posypany posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń