Do góry

Desery Przepis na:

Alaska

Alaska

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2271

Dodano:

Odsłon: 599

Przepyszne kruche ciasto.

Składniki

  • -Mąka pszenna - 3,5 szklanki
  • -Cukier puder - 0,5 szklanki (do ciasta)
  • -Cukier puder - 1 szklanka (do piany)
  • -Masło - 300 g
  • -Jajka - 5 szt
  • -Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • -Cukier waniliowy- 1 szt
  • -Kakao - 3 łyżki
  • -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • -Powidło
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tłuszcz wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
    Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę.
    Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części.
    Do jednej dodać kakao i zarobić ciasto.
    Ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny.

  2. Po wyjęciu jedną jasna część rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę o wymiarach 25X30.
    Następnie posmarować ciasto powidłem, na powidło zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.

  3. Ubić z białek i cukru pianę, dodać mąkę kartoflaną i ubijać na sztywno.
    Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na koniec zetrzeć jasne ciasto na tarce o grubych oczkach.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń