Do góry

Desery Przepis na:

Amarantuski orzechowe

Amarantuski orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1331

Dodano:

Odsłon: 944

Wiele razy pisałam o tym jak bardzo cenię w kuchni minimalizm. Orzechowe amarantuski z tego przepisu idealnie to obrazują, aby je przygotować potrzebne są tylko trzy składniki, minimalny wkład pracy, niewiele czasu i zero zdolności kulinarnych, a efektem sama byłam zaskoczona… pyszne, chrupiące i bardzo wciągajace ciasteczka.

Składniki

  • 1 szklanka (35 g) amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka orzechów (w tym przypadku orzechy włoskie, pekan i laskowe)
  • 3 łyżki miodu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekac w blenderze, najlepiej kielichowym.

    2) Miód przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zjąć z palnika, dodać orzechy oraz amarantus i dokładnie wymieszać.

    3) Kiedy masa leciutko podstygnie, wyłożyć na pergamin, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować na grubość około 5 mm.

    4) Kiedy masa zacznie tężeć pokroić ostrym nożem na prostokąty lub powycinać ciasteczka formką do ciastek. Tak przygotowane przełożyć (pomagając sobie płaską szpatułką) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    5) Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

    6) Upieczone ciasteczka po wystudzeniu przechowyć w szczelnie zamykanym słoiku, dzieki temu zachowają swoja chrupkość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń