Do góry

Desery Przepis na:

Ancyk

Ancyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 108101

Ciasto idealne na każdą okazję! Polecam! ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt; z 6 jaj, cukru, mąki, proszku do pieczenia i kakao upiec ciemny biszkopt..

  2. 2 galaretki pomarańczowe rozpuść w 1l wody niech tężeje.. i przy okazji pokrój drobno brzoskwinie z puszki.. (w kosteczkę)

  3. W 1/3 szk. wrzątku rozpuść ok. 5-6 łyżeczek żelatyny a w drugiej szk. rozpuść we wrzątku 5-7łyżeczek cappuccino, następnie połącz rozpuszczone cappuccino z żelatyną, mieszaj energicznie czekając, aż roztwór osiągnie temp. pokojową.. W międzyczasie ubij 1 kartonik śmietany i połącz z roztworem cappuccino..

  4. Tak więc na biszkopt nanieś masę cappuccino i włóż do lodówki, by stężało..

  5. Gdy tak się stanie (trwa to dosłownie chwilę, bo żelatyna ma to do siebie że szybko pracuje), zmieszaj tężącą galaretkę z brzoskwiniami i rozprowadź na masę cappuccino.. Włóż z powrotem do lodówki..

  6. Następnie ubij drugi kartonik śmietany z cukrem waniliowym, cukier pudrem na końcu dodając 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wrzątku (pamiętając by roztwór był letni) i trochę startych wiórek z czekolady, masę rozprowadź po cieście i włóż z powrotem do lodówki..

  7. W rondelku rozpuść pozostałą czekoladę z 1 łyżką margaryny robiąc to tak, by nie dopuścić do zagotowania polewy.. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij ją z ognia i dodaj 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wody, polewę wymieszaj czekając aż przestygnie i letnią rozprowadź po wierzchu ciasta. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin, by nieco się przy-leżało i włala! Gotowe;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (59)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dorusia1 25 lutego 2010 Witam a Możesz powiedzieć na jaką to blaszkę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Twistgirl 25 lutego 2010 Witam Panie gorąco, przepraszam że dopiero teraz odpisuję;) No te pytania odnośnie śmietany chodzi o 500ml, po ubiciu podwaja objętość to wiadome... Następnie jeśli chodzi o sposób na tężnię-cie śmietany to ja osobiście polecam żelatynę, jeśli ktoś martwi się że będą grudki to nic bardziej mylnego! Cała sztuka z żelatyną to dobrze ją rozpuścić co jest dosyć proste bo w gorącej wodzie idzie to gładko:) Następnie jeśli chodzi o formę to ja robiłam w brytfance 20x40 (cm) .. Ciasto wychodzi wysokie, co jest wiadome ze względu na ilość warstw... Muszę przyznać szczerze że chciałam zrobić bardziej wyraźne zdj. ale niestety sprzęt do chrzanu;/ wtedy moje drogie panie zobaczyłybyście jak pięknie to ciasto wygląda (warstwy) i jak fajnie się kroi... Co do polewy to wręcz przeciwnie! Nie jest twarda ani krucha, lecz mięciutka i sprężysta jak ptasie mleczko... Ja kupiłam najtańszą czekoladę mleczną (2 opak.) i polewa wyszła rewelacyjnie...:) A jeśli chodzi o biszkopt to najpierw należy ubić białka, potem dodać po trochu żółtka i cukier a na końcu proszek do pieczenia,kakao i mąkę wymieszaną uprzednio razem i delikatnie wymieszać z pianą z białek,żółtek i cukru... Piec w temp. 180 stopni ok 20, 25min. dla pewności sprawdzić wykałaczką czy nie jest niedopieczone,ale powinno być w sam raz:)) Pozdrawiam Was moje drogie i piszcie jak upieczecie....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kama70 25 lutego 2010 Wygląda apetycznie. Ja również dodałam do ulubionych i zaraz go wypróbuję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiaz22 25 lutego 2010 Wyglżda apetycznie.Muszę koniecznie sprubować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olusia78 25 lutego 2010 Ja też z pytaniem o śmietankę (bo mi ślinka cieknie na widok tego ciacha)- mogłabyś podać, ile w ml tej śmietany, bo u mnie jest tylko tzw. kremówka w woreczkach po 250ml i 500ml.
Czy do śmietany zamiast żelatyny można dodać śmietan-fix?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicjunia 25 lutego 2010 mam pytanie... jakiej wielkości wychodzi te ciasto? tzn. na jakiej formie je robić od początku itp.? w jakiej temperaturze i jak długo się piecze taki biszkopt, bo jeszcze nie robiłam ;-) ucze się dopiero :]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń