Do góry

Desery Przepis na:

Angielski bread and butter pudding z panettone gorzka czekolada i marmolada pomaranczowa

Angielski bread and butter pudding z panettone  gorzka czekolada i marmolada pomaranczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 769

Przepyszny pachnacy swietami deser ,ktory mozna podawac na cieplo lub zimno.Zapach pomaranczy wprowadza w cudowny swiateczny nastroj.

Składniki

  • 125g masla
  • 4 lyzki brazowego cukru demerara
  • 750g babki panettone
  • Laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 300ml smietanki kremowki 36%
  • 300ml mleka 3.2%
  • 5 jajek
  • 100g cukru ( moze byc brazowy )
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 60g gorzkiej marmolady pomaranczowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy na 180C

    Mleko,smietanke i maslo wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na malym ogniu tak zeby maslo sie rozpuscilo.Jesli uzywamy wanilli to rozcinamy laske i wrzucamy ja do rondelka z mlekiem jesli uzywamy cukru waniliowego wsypujemy go do mleka.

  2. Babke panettone.

  3. Obkrawamy .

  4. Brazowym cukrem wysypujemy natluszczona okragla blaszke z wyciaganym dnem o srednicy 28cm.Reszte cukru zsypujemy i zostawiamy na posypke.Babke panettone obkrawamy z brazowej czesci i odcinamy spod.Tymi scinkami wykladamy blaszke.

  5. W czasie gdy rozpuszczmy maslo w mlekirm i smietanka w misie lekko ubijamy 5 calych jajek z cukrem.Nastepnie do jajek z cukrem powoli dolewamy maslo z mlekiem i smietanka musimy sie upewnic ze mieszanka nie jest za goraca.Jesli uzywalismy laski wanilli wyciagamy ja przed zieszaniem skladnikow i wydlubujemy ziarenka ktore dodajemy spowrotem do mleka 1/3 gotowej masy wylewamy na przygotowana blaszke z panettone.

  6. Czekamy pare minut zeby masa sie wchlonela.W tym czasie pozostala miekka czesc babki kruszymy i dodajemy do pozostalej mieszanki.Czekamy zeby dobrze nasiakla.Czekolade lamiemy na mniejsze kawalki.Gotowa mse wylewamy warstwami i przekladamy czekolada i marmolada.

  7. Wylewamy druga warstwe i na gore kladziemy reszte czekolady i marmolady.Wierzch posypujemy pozostalym brazowym cukrem.

  8. Pieczemy ok 35min w 180C do czasu ,az babka zrobi sie zlota na wierzchu.Wylaczamy piekarnik i odstawiamy do ostudzenia,Deser mozna podawac na zimno z cieplym budyniem lub na cieplo z lodami.

    Zycze smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 grudnia 2017 Takie ciacho na drugi dzień po wigilijnych szaleństwach, to mogę zjeść, ale nic więcej ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń