Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczna potrawka z drobiowych żołądków

Aromatyczna potrawka z drobiowych żołądków

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2008

Dodano:

Odsłon: 10319

Prosty przepis na aromatyczną i pożywną potrawkę z drobiowych żołądków lub serc, duszonych w mleku. Danie najlepiej smakuje podawane z kaszą gryczaną lub kuskusem.

Składniki

  • 400 g żołądków lub serc drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki smalcu
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1/2 l mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki dokładnie myjemy i czyścimy. Kroimy na drobne kawałki.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i wygniatamy.

    Podsmażamy na rozgrzanym smalcu.

    Dodajemy pieprz, słodką paprykę oraz pokrojony w plasterki czosnek.

    Dodajemy pokrojony w kostkę seler.

    Wrzucamy żołądki i podsmażamy przez około 5 minut.

  2. Dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Trzeba pamiętać o mieszaniu, ponieważ mleko może wykipieć.

    Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy marchewkę z groszkiem, drobno pokrojone łodygi selera naciowego oraz rozmaryn i majeranek.

    Gotujemy przez 10 minut.

    Na koniec zaprawiamy wszystko śmietaną, w której rozrabiamy łyżkę mąki. Gotujemy jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

galica13 15 grudnia 2014 Fajny przepis,często robię gulasz z podrobów drobiowych.Ten na pewno wypróbuję,,,

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń