Do góry

Zupy Przepis na:

Aromatyczna zupa z kurczakiem i curry

Aromatyczna zupa z kurczakiem i curry

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1985

Dodano: 21.02.2010

Odsłon: 3854

Aromatyczna, smaczna, szybka w przygotowaniu zupa.

Składniki

  • Pierś kurczaka, 1 szt.
  • marchew, 2 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • groszek zielony, 1 puszka
  • ryż, 1 filiżanka
  • Kostki rosołowe, 2 szt.
  • curry mielone, 2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona, 1 łyżeczka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • oliwa, 2 łyżki
  • natka pietruszki / selera / koperek, wg uznania
  • maggi, sól, jarzynka, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie aż mięso się zetnie, dodać 1 łyżeczkę curry i smażyć jeszcze ok. 15 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

  2. Marchew i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu z kostek. Ugotować na półmiękko, dodać groszek zielony (możne też użyć mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem) i podsmażonego kurczaka. Całość gotować do miękkości jarzyn.

  3. Pod koniec dodać ugotowany ryż, resztę curry, paprykę, czosnek granulowany, pieprz oraz zieleninę (na zdjęciu suszona natka selera i pietruszki). Doprawić wg uznania.

  4. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 kwietnia 2010 Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nelle 14 kwietnia 2010 Pycha. Właśnie dziś zrobiłam, co prawda bez papryki i czosnku, ale i tak jest super. Myślę, że tutaj głównie curry nadaje smak i nie należy z innymi przyprawami przesadzać. Na pewno ta zupka wejdzie na stałe do moich dań.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 22 lutego 2010 curry i kurczak to musi być dopiero dobra zupa ja bardzo lubie curry i częto stosuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 21 lutego 2010 Polecam, Pani Jagodo. Sycąca i smaczna, o aromacie curry nie muszę chyba pisać. :) Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń