Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczne mięsko na patyku- dietetycznie

Aromatyczne mięsko na patyku- dietetycznie

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 34876

Fajne, lekkie, aromatyczne i nieziemsko smakujące mięsko na patyku, z powodzeniem można je zrobić również na grillu, a majówka tuż tuż..:)

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1,5- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i zioła drobno posiekałam. Wszystkie powyższe składniki dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny do przegryzienia.

  2. Wilgotnymi dłońmi formowałam podłużne kotleciki nabijając je na patyki od szaszłyków.

  3. Na teflonowej patelni krótko je podsmażyłam z obu stron po czym piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, do mocnego zrumienienia.

    Wyszły nieziemsko aromatyczne i naprawdę fajnie "dosmaczone":). Polecam!
    Smacznego nabijanego:)

    W wersji z pieczonymi ziemniaczkami:

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń