Do góry

Przekąski Przepis na:

Aromatyczne śledzie oleju

Aromatyczne śledzie  oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 669

Dodano:

Odsłon: 3372

Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

Składniki

  • 4 solone śledzie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie zalać zimną,
    przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

  2. Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać.

  3. W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw.

  4. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki.
    W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania
    składników. Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni.

  5. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują podane tylko z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń