Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczny gulasz z indyka z rozmarynem i papryką

Aromatyczny gulasz z indyka z rozmarynem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2649

Dodano:

Odsłon: 9315

Pyszny i zdrowy. Tym razem mieso z indyka - jako gulasz, z dodatkiem aromatycznych ziol, papryki, cebuli i czosnku.

Składniki

  • gulasz z indyka 800 g lub 1 udziec (gorna czesc)
  • 3 cebule, 4 zabki czosnku, 1/4 chilli
  • papryka slodka w proszku 1 lyzka
  • rozmaryn 2 lyzeczki, majeranek duza szczypta
  • Kucharek, pieprz czarny, kurkuma (pol lyzeczki)
  • smalec gesi 2 lyzki
  • maka drobna 1 lyzka
  • natka pietruszki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na gleboka patelnie dajemy smalec gesi, nastepnie papryke w proszku, czosnek w plasterkach i polowe pokrojonej chili (jesli ktos nie lubi za ostro - tylko cwiarteczke). Smazymy chwile, az papryka i czosnek puszcza aromaty, nastepnie dodajemy cebule pokrojone w piorka, oproszamy Kucharkiem i smazymy mieszajac, az cebula nieco sie zeszkli.

    Dorzucamy wtedy mieso w kawalkach i jeszcze dalej smazymy mieszajac, az mieso sie nieco podsmazy.

    Dolewamy 1/2 litra wody, dodajemy rozmaryn i majeranek, odrobine Maggi. przykrywamy pokrywa i na wolnym ogniu dusimy ok 35 minut.
    zageszczamy maka rozrobiona w pol szklanki wody. Gotujemy jeszcze dwie minutki - i gotowe.

    Podajemy z drobno posiekana natka pietruszki.

  2. jesli nie mogli Panstwo dostac gotowego miesa gulaszoweg z indyka, mozna kupi udziec (gorna czesc), wyciac kosc i po prostu pokroic na spore kawalki. Polecam serdecznie.

    bardzo smaczne i zdrowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń