Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczny kurczak

Aromatyczny kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 7825

Potrawa wzorowana na marokanskiej kuchni. Mozna do niej uzyc dowolnego miesa z kurczaka, smakuje równiez z wolowina, nie ma zbyt wielu skladników, jedynie duza ilosc przypraw nadaje jej smaku i niepowtarzalnego aromatu. Trzeba tylko zarezerwowac ponad godzine na samo gotowanie, ale w tym czasie zdazylam upiec ciasto :)

Składniki

  • 800 g miesa z kurczaka
  • 2 lyzeczki kuminu
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 1 kawalek imbiru (około 40 g)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 liscie laurowe
  • 30 g sultanek
  • 4 marchewki (ok. 250 g)
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 240 g ciecierzycy
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mieso pokroic na kawalki i wymieszac z przyprawami.
    Przechowywac w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby nabralo aromatu przypraw.
    Pokroic cebulę i posiekac czosnek, wymieszac z tartym imbirem.
    Usmazyc kurczaka w oleju ze wszystkich stron i odstawic na chwile. Dusic mieszaninę cebuli z imbirem i czosnkiem w tym samym naczyniu przez 3 minuty i ponownie dodac kurczaka.
    Dodac bulion, liscie laurowe i sultanki i gotowac na malym ogniu przez 1 1/4 godziny, mieszajac od czasu do czasu.
    Pokroic marchewke i cukinie na kawalki. Po 45 minutach gotowania dodac marchewki, 15 minut pózniej cukinię i 5 minut przed koncem ciecierzyce. Doprawić sola i pieprzem i podawać razem z ryzem, kuskusem lub makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń