Do góry

Zupy Przepis na:

Azjatycka zupa

Azjatycka zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Azjatycka zupa"

Składniki

  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 20 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1 por
  • 1 kawałek świeżego imbiru lub 3 łyżeczki mielonego
  • 3 łyżki sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego
  • 1 i 1 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich (z bambusem i grzybkami mun)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 garść kiełków sojowych
  • 1 mały strąk ostrej papryczki
  • 3-4 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • 3-4 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, pokrój w cienkie plasterki. Z pora zdejmij wierzchnie liście, posiekaj go w kostkę. Świeży imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj (powinno go być ok. 1 łyżki). Ostrą papryczkę umyj, osusz i pokrój w talarki.

  2. W garnku na rozgrzany olej włóż mięso, pokrojony por oraz imbir. Smaż mieszając ok. 2 minuty. Wlej podgrzany bulion, dodaj mieszankę warzyw chińskich oraz sos rybny.

  3. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min, aż wołowina będzie miękka. Na koniec dodaj sok z limonki. Dopraw do smaku solą.

  4. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Rozłóż na talerze, zalej zupą. Każdą porcję posyp szczypiorem, kolendrą, kiełkami i ostrą papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń