Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22973
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15389
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22973
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15389
Składniki
Polecam ta bardzo smaczna przekąskę w arabskim stylu, z aromatem ogniska :)
Nad palnikiem gazowym położyłam dodatkowo kratkę z piekarnika i położyłam na niej bakłażana. Z każdej strony opalałam bakłażana po parę minut, aż będzie miał spalona skórkę. Można też bakłażana opiec w piekarniku, ale to nie będzie ten sam smak. Po opaleniu całego, wewnątrz powinien być także gotowy. Obrałam go ze spalenizny i pokrojonego włożyłam do miseczki i rozdrobniłam widelcem, można to zrobić malakserem ale krótko, aby pozostały fragmenty bakłażana.
Do pasty bakłażanowej dodałam oliwę, czosnek, kumin, chili, sok z lemonki, sól i tahinę, całość wymieszałam. Baba ganusz najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły. Smacznego :)