Do góry

Desery Przepis na:

Baba makowa

Baba makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12881

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Baba makowa"

Składniki

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 1/2 szklanki suchego maku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj, dodaj cukier, ucieraj 3–4 minuty. Do masy dodawaj po jednym jajku, miksuj. Dodaj olej, skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszaj.

  2. Do miski odłóż 1/3 ciasta. Wymieszaj ją z 1/2 szklanki suchego maku. Do pozostałego ciasta dodaj dwa kisiele, wymieszaj. Formę posmaruj masłem, wysyp mąką. Na dno formy wyłóż ciasto makowe, na nie ciasto z kisielem.

  3. Piecz godzinę w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem.

  4. CZAS: około 2 godzin

  5. Pani Agnieszka Walentowicz mieszka w Inowrocławiu

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń