Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki razowe z dynia

Babeczki razowe z dynia

Autor:

Przepisów i artykułów: 2284 Ocena: 14337

Dodano:

Odsłon: 174

Dzieci je uwielbiają.

Składniki

  • Bakalie ½ szklanki(rodzinki, posiekane figi, daktyle)
  • Orzechy włoskie posiekane ½ szklanki
  • Mąka razowa pszenna 1 ½ szklanki
  • Cukier brązowy 1/3 szklanki
  • Przyprawy mielone razem wymieszane (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa) 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Jajka 2 szt.
  • Miąższ z dyni starty ¾ szklanki
  • Oliwa z oliwek ½ szklanki
  • Miód prawdziwy ½ szklanki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:
    Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzech lekko zrumienić na suchej patelni. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wbić jajka, dodać dynię, miód i delikatnie wymieszać, na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy i starannie wymieszać. Napełnić silikonowe babeczki, wyłożone papilotkami do wysokości 2/3 . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut. Pod konie pieczenia sprawdzić patyczkiem czy pieczone ciasto jest suche. Babeczki można podać dzieciom na śniadanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń