Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Autor: mariola1903

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 267

Dodano: 14.03.2013

Odsłon: 13028

Nie może ich zabraknąć na naszym wielkanocnym stole, oprócz innych pyszności babeczki wiodą prym. Prezentują się mega świątecznie. Puszyste, waniliowe z pysznym kremem mascarpone i słodką niespodzianką. Dzieciaki za nimi przepadają i nie tylko :-). Polecam

Składniki

  • miękkiego masła, 125g
  • drobnego cukru do wypieków, 200g
  • Jaja, 3 sztuki
  • mleka, 150ml
  • ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka
  • mąki pszennej, 300g
  • proszku do pieczenia, 3 łyżeczki
  • soli, 1/2 łyżeczki
  • śmietany kremówki 30% lub 36%, 250ml
  • serka mascarpone, 125g
  • cukru pudru ( według uznania), 3 łyżki
  • jajeczka czekoladowe
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników.

  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości.

  4. Piec w 160ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka, babeczki maja mieć lekko złoty kolor. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.

  5. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone, kilka kropli ekstraktu z wanilii i wymieszać delikatnie mikserem. Gotowym kremem dekorować babeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mariola1903 14 marca 2013 Jeżeli użyjemy dużych papilotek wyjdzie 12 sztuk ja użyłam małych wyszło mi 18. Babeczki można udekorować również bitą śmietaną

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mariola1903 14 marca 2013 Też się tego bałam dodałam 2.5 w oryginalnym przepisie autorka podaje 3 . Smak moich babeczek nie zmienił się , pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 14 marca 2013 Babeczki śliczne, mam tylko jedną wątpliwość czy 3łyżeczki proszku na taką ilość mąki to nie za dużo?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 14 marca 2013 Bardzo ciekawe babeczki:) I plus za nie-muffinkowanie ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 14 marca 2013 Witam w Smakerze:)Babeczki są urocze,też mam w planie takie zrobić na Wielkanoc:)oczywiście pięć gwiazdek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń