Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 621

Polecam babeczki przez cały rok – można użyć różnych owoców (jak braknie polskich sezonowych owoców, używam winogron czy mandarynek), a tak naprawdę to wszyscy uwielbiają ten krem, więc czasem po prostu robię babeczki z kremem i cienką warstwą galaretki owocowej.... Mniam mniam...

Składniki

  • Ciasto:
  • maki pszenna 750 g
  • szczypta soli
  • żółtko 3 (białko odkładamy)
  • masło 450 g
  • cukier 300 g
  • mleko 6 łyżek
  • Krem budyniowy:
  • cukier puder 1 szkl.
  • żółtko 4
  • mleko 1 litr (bez 6 łyżek, które użyjemy do ciasta)
  • mąka 1szkl.
  • masło 225 g
  • cukier wanilinowy 2 op.
  • galaretka owocowa
  • owoce: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, borówki amerykańskie, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, wiśnie, winogrona, mandar
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki szybko wymieszać i dokładnie wyrobić. Do foremek o średnicy 10 cm wkładać kulkę ciasta o wadze ok. 75 g (korzystam z wagi elektronicznej, dzięki temu babeczki są takie same). Jeśli ciasto jest klejące, można włożyć je do lodówki na 30 min. Nakłuć babeczki widelcem i posmarować białkiem. Wstawić je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, nie wyjmując z foremek. Babeczki z foremek można wyjmować, gdy lekko ciepłe. Uwaga: foremki muszą być zimne do przygotowania następnej partii babeczek.

  2. Krem budyniowy:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 1 szkl. zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z masłem i cukrem wanilinowym. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka (można zdjąć garnek z gazu), mieszamy i dalej gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Krem należy ostudzić.

  3. Do babeczek nakładać po 60-70 g ostudzonego kremu. Ułożyć dowolne owoce. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i gotowe. Znikną z całą pewnością szybciej niż powstawały ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń