Do góry

Desery Przepis na:

Babka budyniowa.

Babka budyniowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1125 Ocena: 12476

Dodano:

Odsłon: 791

Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.

Składniki

  • Ciasto:
  • masło 20 dag (1 kostka)
  • jajka kurze 4 szt.
  • cukier 10 dag
  • cukier waniliowy 16 g
  • mąka pszenna Typ-450 1 szklanka (250 ml)
  • budyń waniliowy 2 opak. po 40 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Lukier:
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z połowy cytryny
  • mleko w proszku 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy w oddzielnej miseczce z budyniami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Do utartych żółtek z cukrami dodajemy miękkie masło i ponownie ucieramy na pulchną masę. Do utartej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia, cały czas ucieramy do ładnego połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z utartym ciastem, całość delikatnie mieszamy patką do ładnego połączenia ciasta z pianką.

  2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika).

  3. Po upieczeniu pozostawiamy babką w piekarniku z lekko uchyloną klapą na 15-20 minut. W między czasie w małym rondelku robimy lukier, wsypujemy szklankę cukru pudru, 1 łyżeczkę mleka w proszku i dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy do powstania gładkiej gęstej masy. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy babkę z formy, ścinamy wierzch, odwracamy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Polaną babkę lukrem możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 18 listopada Wiem że pyszna bo nieraz piekę babki z budyniem.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 16 listopada Fajny pomysł z tym budyniem. Muszę spróbować. Ja do babek (np. piaskowa, poznańska) daję 1-2 łyżki majonezu. Dzięki temu babka nie wysycha. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń