Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa z olejem

Babka cytrynowa z olejem

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1473

Dodano: 18.01.2018

Odsłon: 7527

Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie. Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :) Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok). Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki

  • ok.3/4 szklanki oleju słonecznikowego+dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 260g mąki pszennej
  • 260g cukru
  • 2 cytryny, najlepiej organiczne, skórka i sok
  • 70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy mąką.

  2. Mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, skórkę i sok z cytryny, olej, jajka, mleko i proszek do pieczenia umieszczamy w misce, mieszamy, wyrabiamy ciasto mikserem kilka minut, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru.


    Babkę pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez około 10 minut, wykładamy na talerz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń