Do góry

Desery Przepis na:

babka drożdżowa

babka drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1528

Dodano:

Odsłon: 136

Przepis na babkę z drożdżami, rodzynkami i czekoladą. Mam do niej słabość! Foremka silikonowa w kształcie róży. Ciasto po upieczeniu bardzo ładzie od niej odchodzi. Udekorowana cukrem pudrem i czekoladą. Jest bardzo smaczna, delikatna i puszysta.

Składniki

  • Składniki: 40g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 100g masła, 6 żółtek, 2 szklanki mąki pszenn
  • Ponadto: cukier puder, czekolada,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
    Masło roztopić.
    Mąkę przesiać.
    Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Dobrze osączyć na sicie.
    Czekoladę pokroić nożem na małe kawałki.
    Cukier łączymy z żółtkami. Ubijamy na puszysty, jasny kogiel mogiel.

    Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość dodajemy do niego mąkę i masę jajeczną. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Gdy ciasto będzie jednolite dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić. Na koniec dodajemy rodzynki, czekoladę i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

    Ciasto wyłożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Piec 45 minut w temperaturze 180st C.

    Upieczoną babkę po wystygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem oraz polać roztopioną czekoladą.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń