Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z migdałami

Babka drożdżowa z migdałami

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1629 Ocena: 37688

Dodano: 21.04.2014

Odsłon: 4735

Mega migdałowa babka drożdżowa.

Składniki

  • 500 g mąki
  • szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 80 g masła
  • olejek migdałowy
  • 50 g rodzynek
  • 20 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g migdałów
  • 25 ml spirytusu
  • 1,2 g szafranu
  • sól
  • Dodatkowo:
  • masło i mąka do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.
    Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem.
    Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę.
    Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń