Do góry

Desery Przepis na:

Babka Herbaciana :)

Babka Herbaciana :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 1495

Ciasto powinno wyjść wam dobrze...Mi wyszło normalnie , jest bardzo smaczne :):) Smacznego...

Składniki

  • mąki, 350 g
  • jajka<białka + żółtka>, 3
  • margaryny, 100 g
  • torebeczki czarnej herbaty, 2
  • wrzątkudo zaparzenia herbaty, 260 ml
  • rodzynek, 150 g
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • alkocholu<np.wódki>, 1 łyżka
  • cukru, !0 łyżek<6 do ciast , 4 do piany>
  • proszku do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Sody, 1 łyżeczka
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Torebeczki herbaty zalać wrzątkiem <260 ml> i zaparzyć mocną herbatę . Rodzynki wypłukać i zalać herbatą . Gotować ok. 3 minut .Zdjąć z ognia i zostawić na ok . 5 minut , a następnie odcedzić rodzynki.Pozostałą herbate dobrze wystudzić .

  2. Margarynę utrzeć z cukrem (6 łyżek cukru) i , ciągle ucierając , dodawać po 1 ż&oacute;łtku . Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą . Do masy maślano-ż&oacute;łtkowej dodawać na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek) . Cały czas ucierać aż masa będzie jednolita . Rodzynki opr&oacute;szyć mąką ( ! łyżka ) i dodać do ciasta . Wymieszać . Z białek z dodatkiem szczypty soli , ubić pianę . Gdy piana będzie już sztywna , dodać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści . Do ciasta dodać kilka łyżek piany i delikatnie wymieszać , aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji . Dodać kolejne kilka łyżek piany i zn&oacute;w mieszać aż do połączenia się składnik&oacute;w i wtedy dodać pozostałą pianę. Wymieszać.

  3. Piec w foremce babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń